Notice: wp_deregister_script je neispravno pozvan. Skripte i stilovi ne bi trebali biti registrirani ili upotrebljavani do wp_enqueue_scripts, admin_enqueue_scripts, ili login_enqueue_scripts kuka (hooks). Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 3.3.0.) in /home/demode_admin/designdistrict.hr/wp-includes/functions.php on line 5167

Notice: wp_register_script je neispravno pozvan. Skripte i stilovi ne bi trebali biti registrirani ili upotrebljavani do wp_enqueue_scripts, admin_enqueue_scripts, ili login_enqueue_scripts kuka (hooks). Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 3.3.0.) in /home/demode_admin/designdistrict.hr/wp-includes/functions.php on line 5167

Notice: wp_enqueue_script je neispravno pozvan. Skripte i stilovi ne bi trebali biti registrirani ili upotrebljavani do wp_enqueue_scripts, admin_enqueue_scripts, ili login_enqueue_scripts kuka (hooks). Pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u inačici 3.3.0.) in /home/demode_admin/designdistrict.hr/wp-includes/functions.php on line 5167
Iblerov ili Drveni neboder – Design District Zagreb
Mobile menu button
Design District Zagreb logo
PRETHODNA LOKACIJA

Vitićev neboder

SLJEDEĆA LOKACIJA

Kuća Wellisch

 

Iblerov ili Drveni neboder

Marker ikona
Architecture
 

‘Drveni neboder’ ističe se među ostalim zgradama u kvartu svojom slikovitošću i svježinom.

Jedan od najstarijih nebodera u Zagrebu, ova stambeno-poslovna zgrada sastavljena je od temeljne dvokatnice i tornja visokog osam katova, a građena je od 1956. do 1958. godine prema projektu proslavljenog arhitekta Drage Iblera, na trgu koji danas nosi njegovo ime. Poput podjednako slavnog ‘Vitićevog nebodera’ u Laginjinoj ulici, i pročelje ‘Drvenog nebodera’ krase brojni elementi po kojima je dobio nadimak, prvenstveno ograde balkona i drvena fasada središnje osi stubišta. Zgrada je izvorno bila namijenjena tvrtki Autocentar i njezinim radnicima, što ističe nekadašnju važnost autoindustrije u zagrebačkoj privredi i njezinu povezanost s ovom četvrti, dok danas ‘Drveni neboder’ osim svojih stanara udomljuje više ustanova različitog profila, npr. popularni maloprodajni dućan s jeftinom odjećom i kućnim potrepštinama u samom prizemlju.

Zahvaljujući svojoj iznimnoj arhitektonskoj vrijednosti, neboder je od 2004. na popisu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske, no njegova je sveobuhvatna obnova započela tek desetak godina poslije i trenutno je pri kraju. U novom/starom ruhu, u potpunosti u skladu s njegovim originalnim izgledom, ‘Drveni neboder’ se ističe među ostalim zgradama u kvartu svojom neospornom slikovitošću i neprolaznom inventivnošću i svježinom.

 
 
 
 

POVEZANO

Program bar

Bar Program smjestio se u prostoru bivšeg šarmantnog bistroa Divas. Saša Žerajić, nezaobilazno i omiljeno lice Divasa, koji je ondje radio od otvaranja, odlučio je u istom prostoru realizirati vlastiti koncept.

PULS*AR

PULS*AR je osnovan u prosincu 2013. godine, kao nova postava etabliranih arhitekata s velikim iskustvom stečenim kroz individualnu profesionalnu karijeru od gotovo dvadeset godina. Uz njihovo zajedničko djelovanje vezan je širok raspon različitih koncepata, dizajna i realizacija projekata, čime su zaslužili brojne međunarodne nagrade i priznanja.

Atelier Ane Barbić Katičić

Ana Barbić Katičić kontinuirano, 15-ak godina (od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu), samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Belgija, Izrael). Do sada je izlagala 20-ak puta samostalno.

Dom sindikata grafičara

Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske je sa svojih 147 godina neprekidnog rada najstariji sindikat u Hrvatskoj, ali i šire, osnovan kao Hrvatsko tipografičko društvo.

Kreativni centar Ledana

Unutrašnjost bloka u Bauerovoj 19 jedan je od primjera dugogodišnjeg nastojanja za očuvanjem bivšeg industrijskog kompleksa tvornice leda kao prostora od javnog značaja, a protiv pokušaja njegove privatizacije.